Produkcja zwierzęca

  1. Start
  2. Metody mitygacji i sekwestracji
  3. Produkcja zwierzęca
  4. Hodowla zwierząt
  5. Praktyka nr 13. Postęp hodowlany/wydajność/ populacja krów

Praktyka nr 13. Postęp hodowlany/wydajność/ populacja krów

Opis praktyki

Postęp hodowlany, a zwłaszcza selekcja dla pewnych cech, jak: wielkość żwacza, poprawa strawności, szybsze przyrosty, skutkują mniejszą emisją z fermentacji jelitowej (0,2%/szt./rok CO2eq.) lub depozycji odchodów (1%/szt./rok CO2eq.). Mimo braku tak zmodyfikowanych programów hodowlanych w powszechnej praktyce, bardzo wiele wyników badań z ostatnich kilku lat wskazuje na duży potencjał tych metod. Dalsze badania w zakresie morfologii zawartości żwacza stwierdziły istnienie strukturalnych różnic i zależności między fazą stałą, płynną i powietrzną zawartości żwacza, zwierząt o wysokiej i niskiej emisji CH4. Szybsze przejście materiału przez żwacz powoduje skrócenie czasu fermentacji substratu (Goopy i in., 2014). Obecnie możliwe jest wykorzystanie informacji genomowej do oszacowania wartości hodowlanej (EBV) dla CH4 w kontekście nowoczesnych programów hodowlanych (Hristov i in., 2013a; Knapp i in., 2014; Pickering i in., 2015; Meuwissen i in., 2013; Hayes i in., 2013). Do tej pory opracowano kilka różnych modeli i wskaźników do prognozowania dla celów hodowlanych produkcji CH4 u przeżuwaczy. (Cost Action Methagene, 2013). Niektóre z nich wdrażane są w postaci projektów do praktyki produkcyjnej (EIP, 2019; Beef and Livestock New Zealand, 2019; National Livestock Methane Program NLMP). Na drodze stałej poprawy produkcyjności i płodności krów od 25 lat obserwowany jest spadek pogłowia i odpowiadający mu wzrost wydajności mlecznej.

Potencjał redukcyjny GHG

0,2%/szt./rok, 5,73 kg CO2 eq./szt./rok łącznie 3% do 2030 r. W przeliczeniu na 1 kg mleka redukcja 7%.

Ocena potencjału redukcyjnego GHG

1.

Koszty wdrożenia

Praktyka bezkosztowa, proces samoistny, towarzyszący postępowi hodowlanemu.

Możliwość aplikacji

Aplikacja praktyki łatwa.

Konsekwencje wdrożenia

Wzrost skali i koncentracji produkcji zwierzęcej, który to proces i tak następuje z przyczyn niezależnych od zmian klimatu, głównie ekonomicznych. Wprowadzi on konsekwencje w zakresie ochrony środowiska na obszarach dużych ferm przemysłowych. Brak konsekwencji dla innych obszarów niż rolnictwo.

Możliwość szacowania

Bardzo łatwa, poprzez liczebność pogłowia ARMIR, GUS, KASHUE. Aktualnie szacowana pośrednio poprzez liczebność populacji. Praktyka częściowo uwzględniana przez KOBiZE, chociaż nie literalnie, lecz na drodze zmian pogłowia oraz stosowania odmiennych wskaźników emisji w zalezności od wydajnośći oraz strawności paszy.

Sposób wdrożenia i promocji

Brak konieczności, gdyż proces zachodzi samoczynnie z racji dążenia do poprawy efektywności produkcji. W celu przyspieszenia zmian, możliwa promocja wśród związków hodowlanych odpowiedzialnych za postęp hodowlany oraz zmiana algorytmu szacowania wartości hodowlanej.

Literatura

  • Dillon, P., Berry, D.P., Evans, R.D., Buckley, F., Horan, B., 2006. Consequences of genetic selection for increased milk production in European seasonal pasture based systems of milk production. Livestock Science, 99:141-158.
  • Casey, J. W., and Holden, N. M., 2005. The relationship between greenhouse gas emissions and the intensity of milk production in Ireland. Journal of Environmental Quality 34: 429-436.
  • Garnsworthy, P.C., 2004. The environmental impact of fertility in dairy cows: a modelling approach to predict methane and ammonia emissions. Animal Feed Science and Technology, 112, 211-223.
  • Leip, A.,Weiss, F., Wassenaar, T., Perez, I., Fellmann, T., Loudjani, P., Tubiello, F., Grandgirard, D., Monni, S., Biala, K., 2010. Evaluation of the livestock sector’s contribution to the EU greenhouse gas emissions (GGELS) – final report. European Commission, Joint Research Centre, 323.