Udział emisja GHG z rolnictwa w Polsce wyniósł w 2020 r. 9,1% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w przeliczeniu na ekwiwalent ditlenku węgla. Aż 49,7 % tej emisji powiązane jest z produkcją zwierzęcą, w tym 37,6% pochodzi z fermentacji jelitowej głównie bydła, a 12,1 z zagospodarowaniem nawozów naturalnych. Widać przez to wyraźnie, że mitygacja GHG z rolnictwa zapowiadana w Europejskim Zielonym ładzie, czy w „Fit for 55” nie ominie chowu zwierząt.

Wychodząc naprzeciw opisanym wyzwaniom, ale również oczekiwaniom samych konsumentów, grono interesariuszy związanych z produkcją wołowiny i wieprzowiny powołało Grupę Operacyjną o nazwie „GHG w produkcji mięsnej”, która  w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, uzyskała finansowanie na realizację projektu pn.  „Przyjazna dla klimatu polska wołowina i wieprzowina wysokiej jakości”.

Celem projektu jest opracowanie założeń, wdrożenie oraz praktyczna weryfikacja metod redukujących emisje gazów cieplarnianych oraz zwiększających sekwestrację węgla w rolnictwie. Dla uzyskania tego celu niezbędnym jest również uruchomienie dla potrzeb gospodarstw hodowlanych kalkulatora efektywności klimatycznej do doboru metod redukcji i szacowania ich efektywności oraz kosztochłonności. Certyfikacja mitygacji GHG i sekwestracji CO2 będzie realizowana  w systemach jakości żywności QAFP i QMP, które do swych standardów inkorporowały wymóg obniżenia śladu węglowego wieprzowiny i wołowiny.

Aktualnie w kraju nie funkcjonuje żaden system, czy działanie, bezpośrednio nakierowane na redukcje gazów cieplarnianych w produkcji zwierzęcej, uwzględniające metodologię KOBiZE/IPCC oraz metody zalecane przez KE.

Więcej informacji o projekcie dostępnych jest na stronie internetowej https://kalkulatorco2.pl/